Pozytywizm zakłada takie wartości jak praca u podstaw, praca organiczna, wspólne działanie społeczeństwa na rzecz dobra wszystkich ludzi, pomoc tym, którzy nie radzą sobie dostatecznie dobrze lub potrzebują systemowego wsparcia, by móc się w pełni rozwinąć. Były: Nasza szkapa, Janko Muzykant, Menel Gdański, Dziewczynka z zapałkami. Moja będzie nosić tytuł "Tumek na forum" i traktować będzie o ciężkiej doli wariatów nadużywających alkohol i zyjącyh w świecie erotycznych iluzji, kreując w swej wyobraźni zamroczony alternatywny świat, w którym są najlepszymi partiami do wzięcia. Trzeba społeczeństwem wstrząsnąć taką nowelą by wspólnymi siłami zorganizowac takim lodziom odwyki, seanse psychologiczne oraz prace interwencyjne by mogli wrócić do rzeczywistości i partycypowac w życiu społecznym.

Komentarze (20)
napisał  

#20 Nie Menel tylko MenDel czyli 15 sztuk. Tyltulowy Mendel byl Zydem urodzonym w Polsce i cale swoje życie czuł się Polakiem związanym z Gdańskiem. Kiedy dopadly go represje rasowe wycofał się odciął od tych ktorych znał cale życie. Literatura pozytywistyczna do ciężka smutna szara i ponura literatura. Kręcąca się wokół biedy chłopstwa ubogiej szlachty. Propagujaca oświatę Word chłopa szkolnictwo wśród mieszczan. To walka z zabobonem abalfabetyzmem przywiazaniem do glupich tradycji wszechobecnym brudem i zacofaniem społecznym. U progu XX w Polska byla chyba najbiedniejszym najbardziej zacofanym zakątkiem Europy Środkowej.

paź 04, 2024 18:40

,

#19 Ale wariaty🤣🤣🤣

paź 03, 2024 19:03

Korba, 46

#13 Przed wojną był "kurier popołudniowy" na ero jest Tumek popołudniowy na forum

paź 03, 2024 18:16

#6 A fachowo to się nazywa derealizacja.Obiecał np. że na klatę mi nasra...😃Czysta abstrakcja dla mnie🤔Chcialbym to zobaczyć no i  byłaby okazja, żeby uśmiercić mu trzy ostatnie szare komórki.😃

paź 03, 2024 17:59

#5 Niektóre kobiety nie mają dużych wymagań...aby portki były...Dla nich pewnie i taki degenerat smierszacy wódą i papierosami ,w starych spranych koszulkach może być dobrą partią.

paź 03, 2024 17:54

#4 Jestes mniej zabawny niz tasiemiec.

paź 03, 2024 17:43

#2 Sam jesteś menel

paź 03, 2024 17:35

#1 nie licze od razu na Nobla

paź 03, 2024 17:27